Translate

Sabtu, Julai 1

Kek Lapis Sarawak - Kek Selipar Jepun

Antara koleksi kek lapis yang popular pada raya 2017 ini adalah Kek Selipar Jepun. Nama kek pun agak pelik tapi rasanya....fuhh sedapppp...

Kak Yan pun turut cuba membuatnya. Resepi asalnya boleh KLIK SINI atau KLIK SINI .

Oleh kerana Kak Yan ni jenis yang malas melapis, makanya kek selipar jepun ni menjadi 3 lapis sahaja..heheheh

KEK SELIPAR JEPUN

Bahan2:

  • 10 biji telur (saya guna yg gred C)
  • 500gm mentega (Buttercup)
  • 2 gelas tepung hongkong
  • 1 gelas horlick
  • 1 gelas cofemate
  • 1 tin kecil kaya
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1 gelas gula halus
  • 1 sudu makan ovalet

Cara2:

  1. (Bekas 1) Telur, gula dan ovalet dipukul hingga kembang.
  2. (Bekas 2) Mentega, susu dan kaya dipukul sampai putih.
  3. Satukan bekas 1 dan bekas 2. Masukkan horlick, coffemate dan tepung gandum. Sebatikan.
  4. Bahagi kepada 3 warna, hijau, merah, kuning.
  5. Kukus berlapis lapis hingga habis. (saya kukus 3 lapis saja - satu jam setiap lapisan)


Kek yang sudah siap selepas dikukus selama 3 jam lebih.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan